Λαρισαίοι σε αιώνια μονοπάτια της Αργιθέας – Το γεφύρι Κορακονησίου

Στα χνάρια των αιώνιων μονοπατιών της Αργιθέας βρέθηκε μια παρέα Λαρισαίων.

Η συνάντηση είχε κανονιστεί από το καλοκαίρι και η παρέα συναντήθηκε το Σάββατο στην Καλή Κώμη, όπου έγινε η σήμανση και η ψηφιακή καταγραφή του μονοπατιού από το φαράγγι Κωστιανό Καλή Κώμης μέχρι τον Αχελώο.

Την παρέα αποτελούσαν ο δήμαρχος Αργιθέας Ανδρέας Στεργίου, ο πρόεδρος του Συλλόγου Μαραθωνοδρόμων Λάρισας Απόστολο Γούλας, ο Φίλιππος Παππάς, η Μελίνα Παππά, ο Θωμάς Σκύλλας, ο Χρήστος Αρκούδας, ο Βασίλης Αρκούδας και Νίκος Γούλας.

Για την Κυριακή αποφάσισαν να κάνουν το μονοπάτι Καλή Κώμη – Ελληνικά – γέφυρα Καρακονησίου και επιστροφή, το οποίο σηματοδοτήθηκε πρόσφατα από τους Αποστόλη Τσιμπανάκο, τον κ. Τιμ Σάλμον και Νίκο Γούλα.

Όπως αναφέρουν «Η γέφυρα Καρακονησίου είναι ένα μοναδικό πολιτισμικό αξιοθέατο, καθώς χτίστηκε το 1201 και ενώνει το Νόμο Καρδίτσας με το Νόμο Τρικάλων. Διαχρονικά αυτό το σημείο ένωνε τους κατοίκους αυτών των περιοχών».

Την παρέα σε αυτή τη ψηφιακή καταγραφή του συγκεκριμένου μονοπατιού αποτελούσαν οι Φίλιππος, Μελίνα, Νίκος. Η ημέρα έκλεισε με την υπόσχεση σύντομα να συνεχίσουν την καταγραφή και ανάδειξη των μονοπατιών της περιοχής.

Δείτε τις πανέμορφες φωτογραφίες στο larissanet.gr

Το γεφύρι των Ελληνικών ή Κορακονησίου ή Παλιοκαμάρα

Το γεφύρι των Ελληνικών ή Κορακονησίου ή Παλιοκαμάρα, γεφυρώνει το ρέμα Αρέντας, 400 μέτρα περίπου, πριν τη συμβολή του με τον Αχελώο, στην τοποθεσία «Κορακονήσι».

Εξυπηρετούσε την επικοινωνία των χωριών Μυροφύλλου και Πολυνερίου με τα Ελληνικά και από εκεί προς Μουζάκι, Τρίκαλα, Καρδίτσα.

Η παράδοση αναφέρει ότι από το γεφύρι περνούσε η αρχαία οδός «Αμβρακία», που ένωνε τη Θεσσαλία με την Ήπειρο. Σήμερα το γεφύρι είναι απροσπέλαστο.

Τα παλιά μονοπάτια, που οδηγούσαν σ’ αυτό, έκλεισαν από διάφορες επιχωματώσεις και κατολισθήσεις. Το γεφύρι είναι μονότοξο με ημικυκλική μορφή τόξου. Το δεξιό βάθρο του είναι θεμελιωμένο σε συμπαγή βράχο και το αριστερό στην κοίτη του ποταμού.

Λόγω της μορφολογίας του εδάφους, το αριστερό σκέλος της γέφυρας έχει πολύ μεγαλύτερη κλίση από το δεξιό. Τα στηθαία είναι εντελώς κατεστραμμένα. Υπάρχουν μεμονωμένες «αρκάδες». Για την κατασκευή της γέφυρας έχει χρησιμοποιηθεί ψαμμίτης.

Εντοιχισμένη πλάκα, στο αριστερό τύμπανο του γεφυριού, φέρει χρονολογία κατασκευής 1241. Όμως η τεχνοτροπία κατασκευής της παραπέμπει σε μεταγενέστερη χρονολογία.

Ακολουθήστε την ΚΑΡΔΙΤΣΑ στο Google News και στο facebook και μάθετε πρώτοι/ες όλες τις ειδήσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;