Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2021

Οδοντιατρεία: Δείτε τι ισχύει για τα υποχρεωτικά τεστ κορονοϊού πριν την επίσκεψη σε οδοντίατρο

Σύμφωνα με την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, η υποχρεωτική υποβολή διαγνωστικού τεστ κορονοϊού (rapid test) όχι μόνο σε ανεμβολίαστους, αλλά και εμβολιασμένους ασθενείς που επισκέπτονται τα οδοντιατρεία τους, είναι όχι μόνο «παράλογη», αλλά υποσκάπτει και την αξιοπιστία των εμβολίων.

Από την πλευρά του, το Υπουργείο Υγείας, διευκρινίζει πως η προσκόμιση αρνητικού αποτελέσματος rapid test, απαιτείται μόνο από όσους ασθενείς πρόκειται να υποβληθούν σε επεμβατική εξέταση στο οδοντιατρείο, κατά τη διάρκεια της οποίας προκαλείται αερόλυμα. Το ίδιο ισχύει και για τους ανεμβολίαστους συνοδούς ασθενών.

Τι λέει το Υπουργείο Υγείας σχετικά με την Κοινή Υπουργική Απόφαση για τα οδοντιατρεία

Διευκρινίζουμε τα κάτωθι αναφορικά με τα ερωτήματα που έχουν τεθεί από Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία και ιδιώτες οδοντιάτρους:

Σύμφωνα με την ΚΥΑ Αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ.57069 «Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορονοϊού COVID-19» στο σύνολο της Επικράτειας, για το διάστημα από τη Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου 2021 και ώρα 06:00 έως και τη Δευτέρα, 27 Σεπτεμβρίου 2021 και ώρα 06:00. που έλαβε ΦΕΚ Β΄ 4337/18.09.2021

Α. ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ

«Οι Ασθενείς που προσέρχονται σε δημόσια ή ιδιωτική δομή υγείας για εξέταση δεν υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο για κορονοϊό COVID-19»

«Ασθενείς που προσέρχονται σε δημόσια ή ιδιωτική δομή υγείας για επεμβατική εξέταση ή για εξέταση που ενδέχεται να προκαλέσει αερόλυμα υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο με τη χρήση ταχέων αντιγονικών δοκιμασιών (rapid test) εντός σαράντα οκτώ (48) ωρών πριν την εξέταση»

Από το συνδυασμό των ανωτέρω προκύπτει ότι οι ασθενείς που προσέρχονται σε οδοντιατρεία δεν υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο. Κατ΄ εξαίρεση και μόνο υποβάλλονται σε εργαστηριακό έλεγχο με τη χρήση ταχέων αντιγονικών δοκιμασιών (rapid test) εντός σαράντα οκτώ (48) ωρών πριν την εξέταση / πράξη, ασθενείς που προσέρχονται σε οδοντιατρεία, προκειμένου να υποβληθούν σε επεμβατική οδοντιατρική εξέταση / πράξη ή σε οδοντιατρική εξέταση / πράξη που ενδέχεται να προκαλέσει αερόλυμα.

Β. ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΟΔΟΥΣ

Δεδομένου ότι οι οδοντίατροι υπάγονται στις δομές παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, οι πλήρως εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες εντός εξαμήνου συνοδοί δεν υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο.

Οι μη εμβολιασμένοι ή μη νοσήσαντες εντός εξαμήνου συνοδοί υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο με τη χρήση ταχέων αντιγονικών δοκιμασιών (rapid test) εντός σαράντα οκτώ (48) ωρών πριν την είσοδό τους στη δομή [οδοντιατρείο].

google news Ακολουθήστε την ΚΑΡΔΙΤΣΑ
στο Google News και στο Facebook
facebook

Σχετικά Άρθρα